divendres, 20 de juliol del 2012

06.- Insertar un àlbum de fotos

Avui aprendrem a insertar un àlbum de fotos al final d'una notícia tal i com podeu veure en aquesta notícia sobre l'última sortida que vam fer a Barcelona (cliqueu, cliqueu, que és un enllaç... ;-)).
Normalment fem àlbums de Picasa que és un programa de la mateixa empresa que Google i Blogger i, per tant, va amb les mateixes contrasenyes (per això veureu que si ja hem posat la contrasenya per entrar al nostre bloc no ens la tornarà a demanar per entrar a Picasa). L'adreça és:
http://picasaweb.google.com

Avui el que farem serà insertar un dels àlbums que ja tenim al nostre compte de Picasa (el proper dia ja aprendrem a crear el nostre propi àlbum). Seguim els següents passos:

1.- Primer anem a la plana de Picasa i si ens demana la contrasenya la posem (recordeu que són les mateixes dades que per entrar al bloc)
2.- Quan entrem al nostre compte veurem tots els àlbums de fotos que hi tenim. De cada àlbum tenim una foto de portada, la data de quan la vam penjar i el número de fotos que té. També hi ha un petita icona de la bola del món que indica que aquest àlbum és "Public al web" i això vol dir que pot veure'l tothom sense necessitar cap contrasenya. Per fer l'exercici d'avui haurem de clicar-ne un (el que vulguem) que serà el que insertarem a la nostra notícia.

 3.- Quan cliquem en un àlbum se'ns obre una altra plana. A la banda central tenim totes les fotos que conté aquest àlbum i a la dreta la informació que ens interessa per insertar-lo al nostre bloc.
En concret hem de clicar on diu "Enllaç a aquest àlbum"
4.- Se'ns desplega un altre submenú i hem de clicar on diu "Incrusta una presentació de diapositives"
5.- Se'ns obre una nova finestreta. En primer lloc hem d'obrir el desplegable de les mides i seleccionar "400 px". Després hem de clicar sobre el requadre groc i ens quedarà tot el codi HTML seleccionat. Llavors amb el ratolí dintre del requadre, cliquem el botó secundari i seleccionem l'opció "COPIAR". Després cliquem al botó "Fet".

6.- Si no ho havíeu entès, la cosa hauria de ser més o menys així. 








7.- I ara TORNEM A LA PÀGINA DEL BLOC NOVATILLES i ens hem de fixar en una cosa que mai no havíem explicat: els botonets "Redacta" i "HTML". Fixeu-vos en aquesta imatge: hi veiem la notícia en mode "Redacta".









8.- Però si cliquem el mode "HTML" la mateixa notícia es veu així... embrutada o enriquida (digues-li com vulguis) amb tots els atributs del codi HTML.










9.- Doncs nosaltres ens hem de posar a la pestanya "HTML" i fer "PEGAR" per tal que s'hi enganxi el codi de l'àlbum Picasa que havíem copiat i està escrit en codi HTML.

 
Després podem tornar al mode "Redacta" i encara que no veiem el nostre àlbum de fotos hem de fer un ACTE DE FE  i creure que hi és. Cliquem a DESAR i/o PUBLICAR i llavors si que podrem veure que hi és.

EXERCICI
Fer una notícia amb tot el que hem après fins ara (títol amb el nostre nom, text, les 2 etiquetes, foto, enllaç) i... insertar-hi un àlbum Picasa dels que ja estan fets al compte Picasa de Cicle Mitjà.
Per tal que no quedi un bunyol, primer decidim quin àlbum voldrem utilitzar i si és de la fageda (per exemple) doncs busquem una foto de la fageda i un enllaç a una pàgina que parli de la fageda i així tota la notícia quedarà ben lligadeta.
Després fem el tema dels comentaris com sempre: un comentari anunciant que ja està feta la feina i després comentaris de retroalimentació i ànim cada cop que algú publica una notícia.
Vinga, va... no us atabaleu que no és tan difícil. 
Mira... aquí sota mateix n'hi he incrustat jo un i... ni me n'havia adonat...;-)

2 comentaris:

Carme ha dit...

Ufff!!!! Me n'he surtit però això de treballar amb dues adreces diferents, no ho domino. El primer cop, no se m'ha copiat el picasa. He obert el picasaweb, he seguit les instruccions, he anat al novatilles (però se m'ha tancat el picasa), he seguit les instruccions, publico i l'àlbum no hi era!!! Llavors he obert dues finestres, una amb el picasa i l'altra amb novatilles i llavors m'ha anat bé. Aquest cop no se m'ha perdut l'àlbum pel camí. Què havia fet malament?

Rosa ha dit...

Eiiiiii profe! Que me n'he sortit! oi?????????????????